El jurat del X Premi de Poesia César Simón (Universitat de València - Editorial Denes), integrat per Lola Andrés, Juan Pablo Zapater, Laura Giordani, Jesús Jiménez Domínguez i Begonya Pozo, reunit a València el 13 de setembre de 2013, va atorgar el guardó al poemari titulat ‘Y tú, Pirene’, l’autor del qual és Joan de la Vega.D’un total de trenta-tres poemaris presentats, el jurat va atorgar per unanimitat el premi a un poemari que destaca “per la seua gran consistència, amb imatges molt impactants. Molts dels seus versos, més enllà del seu perfecte encaix en el conjunt del text, constitueixen petits poemes en si mateixos. Una veu profunda que demostra el seu domini del llenguatge i del recurs poètic, que colpeja la sensibilitat del lector profundament, sense recórrer a l’estridència”. Es diria, doncs, que ‘Y tú, Pirene’ és un poemari que, “com a bona muntanya, desplega diferents cares per al viatge, tres regions vitals i poètiques singulars: la llum blanca, gairebé encegadora, del cim en ‘Con ojos de nieve’, el descens, la foscor de ‘Bajo tierra’, per acabar amb el cant a les cordes esteses per altres, aquells sense els quals qualsevol ascens seria impensable”.

D’acord amb el jurat, és un llibre d’alt voltatge poètic que traspua amor per la natura i aconsegueix d’encendre el paisatge inert. Un llibre escrit amb la paciència i la soledat de l’orfebre, però sense barroquismes ni adornaments innecessaris. Un poemari contemplatiu i meditatiu alhora, que observa la natura i s’hi fon. Uns versos en què les paraules es busquen i es freguen com pedres fogueres, fent sorgir una guspira il·luminadora. Un cant de l’alpinista que s’estima i desxifra la muntanya per després intentar la comprensió de si mateix. Tot comptat, un llibre de gran qualitat i bellesa en el qual la barreja de llengües i les diferents estructures poemàtiques hi conviuen amb naturalitat. Versos nus i contundents. Poesia que ens regala imatges com aquesta: “un valle concede / infinitos indicios / por donde sucumbe / la eternidad”. 
 
Aquesta edició suposa la consolidació d’un premi que ha arribat a la desena edició i que suma en la seua nòmina de guanyadors la veu de Joan de la Vega, poeta i editor a Santa Coloma de Gramanet (1975) i que dirigeix l’editorial La Garúa Libros des del 2004. És autor d’‘Intihuatana’ (Barcelona, Seuba Ediciones, 2002), ‘Ladino’ (Gijón, Trea, 2006), que aplega els seus tres primers llibres: ‘Intihuatana’ (‘Sin lugar a luz’), ‘Ixtab’ (‘La soga en el ojo’) i ‘Ipalnemoani’ (‘Por quien vivo’); ‘Trilces Trópicos. Poesía emergente en Nicaragua y El Salvador’ (Barcelona, La Garúa, 2006), ‘La montaña efímera’ (Paralelo Sur, Barcelona, 2011), ‘Una luz que viene de fuera’ (Paralelo Sur, Barcelona, 2012), i ‘365 haikus y un jisey’  (Rúbrica editorial, El Prat de Llobregat, 2012). Alguns dels seus poemes han estat inclosos en ‘Campo abierto. Antología del poema en prosa en España 1990-2005’ (Barcelona, DVD Ediciones, 2005), ‘Pájaros raíces, en torno a José Ángel Valente’ (Abada Editores, 2010) i en revistes com ara ‘Alhucema’, ‘Turia’, ‘Piedra del Molino’, ‘Vulcane’, ‘Paralelo Sur’, ‘Nayagua’ i ‘Letra Internacional’.
 
Notícia publicada al web de la Universitat de Valencia el 17 de setembre de 2013.

[http://www.uv.es/uvweb/universitat/ca/llista-noticies/joan-vega-guanyador-premi-poesia-cesar-simon-1285846070123/Noticia.html?id=1285891017118]